Maalämpöjärjestelmän suunnittelu ja energiatehokkuusvaatimukset

Kirjoittanut IVT myynti, 29 helmikuuta 2016

Nykyiset energiamääräykset aiheuttavat monelle rakentajalle harmaita hiuksia. Suunnitelmien perustaksi valikoituu entistä useammin maalämpö, jonka energiatehokkuus on omaa luokkaansa.


Tiukentuneet energiatehokkuusvaatimukset tulivat voimaan jo 2012 Suomessa. Lainsäädännöllä pyritään parantamaan rakennusten energiatehokkuutta sekä uusiutuvan energian käyttöä ja pienentämään hiilijalanjälkeä. EU-maat ovat yhdessä sitoutuneet vähentämään fossiilisten polttoaineiden määrää energiantuotannossa.

Lue artikkeli

Nyt maalämpöjärjestelmä ilman omaa investointia

Kirjoittanut IVT Suomi, 27 tammikuuta 2016

St1 Lähienergia ja Robert Bosch Oy/IVT Lämpöpumput ovat ryhtyneet yhteistyöhön.  Kumppanit tarjoavat yhdessä asiakkaille räätälöidyt uusiutuvan energian ratkaisut, joissa yhdistyy päästöttömyys, energiatehokkuus ja käytön helppous. 

Samalla St1 ja Robert Bosch tuovat yhteistyössä markkinoille elinkaariperusteisen kiinteistöjen maalämmitysratkaisun. Uudessa St1 Lähilämpö -konseptissa St1 tekee investoinnin asiakkaan puolesta ja asennetun järjestelmän tuottamat säästöt hoitavat investoinnin takaisinmaksun. Lämmityskustannukset pienenevät heti asennuksesta alkaen 10-30 % ja säästöjen katettua investoinnin ne laskevat alkutasosta jopa 70 %. Asiakas saa maalämpölaitteiston itselleen veloituksetta 5-15 vuoden käytön jälkeen, kun sen tuottamat säästöt ovat kattaneet investoinnin. Ratkaisu on suunniteltu esimerkiksi niille, jotka eivät halua ottaa lainaa lämmitysjärjestelmän päivitykseen tai maksaa erikseen järjestelmän ylläpidosta. Myös energiankulutukseen perustuva sopimus on mahdollinen.

Lue artikkeli

Ilmalämpöpumpusta apua talvisäilytykseen

Kirjoittanut IVT Suomi, 19 tammikuuta 2016

Suuret lämpötilanvaihtelut altistavat varastoitua irtaimistoa esimerkiksi kosteudelle ja muunlaiselle vahingolle. Ilmalämpöpumppu on edullinen ja näppärä vaihtoehto talvilämmittäjille Suomen vaihteleviin sääolosuhteisiin.

Auto ja varastot lämpimiksi

Moni tuskailee talvisin etenkin auton lämmityksen kanssa. Ilmalämpöpumpulla autotalli saadaan kustannustehokkaasti lämmitettyä niin, että se myös kuivattaa autoa. Kuiva autotalli ehkäisee myös mahdollisia kosteudesta johtuvia ruostevaurioita. Varastoimasi omaisuuskin hyötyy kuivasta ja lämpimästä tilasta, jolloin esimerkiksi hometta ei pääse syntymään.

Lue artikkeli

Maa- ja ilmalämpöpumput tulevaisuuden lämmöntuotannossa

Kirjoittanut IVT Suomi, 16 joulukuuta 2015

Lämpöpumpuilla voidaan helposti korvata uusiutumattomia polttoaineita lämmöntuotannossa ja tulevaisuudessa ne toimivat saumattomasti muiden uusiutuvien energiamuotojen tukena.

Lämpöpumppuala on nousukiidossa ja yhä useampi kotitalous valitsee lämmitysjärjestelmäkseen lämpöpumpun. Ilmalämpöpumput ja etenkin maalämpöpumput soveltuvat paitsi vanhempien kiinteistöjen lämmitysjärjestelmäuudistuksiin, myös uusiin ja energiatehokkaisiin, niin kutsuttuihin nollaenergisiin kiinteistöihin. Erilaisilla lämpöpumppuratkaisuilla voidaan kuitenkin saavuttaa parhaat mahdolliset tulokset energiankulutuksessa ympäri vuoden.

Lue artikkeli

Kuinka Ilmalämpöpumppu toimii talvikäytössä?

Kirjoittanut IVT Suomi, 18 marraskuuta 2015

Ilmalämpöpumppu on tullut osaksi useiden kotien lämmitysratkaisuja, mutta millainen käyttö takaa parhaimmat tulokset ilmojen kylmetessä? 

Laadukas ilmalämpöpumppu on suunniteltu pohjoisiin olosuhteisiin

Joidenkin valmistajien pumput toimivat hyvin lauhassa säässä, mutta pakkasten kivutessa yli 15 asteeseen, tulee monen pumpun hyötytehosuhde vastaan. Ilmalämpöpu

mppua ostettaessa on tärkeää valita lämpöpumppu, joka on suunniteltu juuri pohjoismaisiin olosuhteisiin, jolloin ilmalämpöpumpuissa riittää ytyä parhaimmillaan jopa -25 asteen pakkasiin. Vuonna 2013 astui voimaan EU-energiamerkintä, josta käy selville laitteiden energialuokka ja SCOP, eli millaiseen hyötysuhteeseen laitteet yltävät eri lämpötiloissa ja ilmastoissa.

Lue artikkeli

Lämpöpumput lämmittävät kaupunkilaistenkin kerrostaloja

Kirjoittanut IVT Suomi, 08 lokakuuta 2015

Lämpöpumput ovat jo vuosikymmeniä helpottaneet kaukolämpöverkon ulkopuolisia koteja ja kiinteistöjä, mutta tekniikan kehittyminen on tuonut lämpöpumput myös kaupunkeihin.

Jo puolet omakotirakentajista valitsee lämmitysmuodokseen maalämpöpumpun tai ilmalämpöpumpun, mutta nyt trendi on levinnyt myös rivi- ja kerrostaloihin. Uusia lä

mpöpumppujärjestelmiä asennetaan noin 1000 kappaletta vuodessa, etenkin öljylämmitteisiin koteihin. Vaikka maalämpöpumpun asennukseen tarvittavan porausluvan hankkimisessa voi kaupunkikohtaisesti olla omat haasteensa, on myös ilmalämpöpumppu tai ilma-vesilämpöpumppu hyvä vaihtoehto esimerkiksi suorasähköllä lämpeneviin koteihin.

“Kaukolämpöverkon ulkopuolella lämpöpumppu on hyvä ratkaisu kodin lämmitysjärjestelmän osaksi ja kannattava investointi nykyisillä hinnoilla. Tämän lisäksi myös kaupunkiympäristöön ja kaukolämpöverkkoon integroitavissa olevia ratkaisuja on olemassa,” Kommentoi uusiutuvan energian asiantuntija Antti Arasto VTT:lta.

Lue artikkeli

Iäkkäämpikin talo kuntoon maalämmöllä

Kirjoittanut IVT Suomi, 23 syyskuuta 2015

Tuija Vasanderin Virkkalassa sijaitseva omakotitalo kulutti lämmitykseensä 7000 litraa öljyä vuodessa. Maalämpö taipui historiallisesti arvokkaan omakotitalon tarpeisiin loistavasti.

Naapuruston kokemukset vakuuttivat

Maalämpöön Vasander päätyi naapurien suositusten kautta. Maalämpöjärjestelmiä oli lähivuosina asennettu naapurikiinteistöihin useita, ja järjestelmä oli Vasanderille ennestään tuttu. Koska naaupuruston talot olivat samaa ikäluokkaa, pystyi Vasander tekemään päätöksen maalämpöön siirtymisestä turvallisin mielin. Vaikka yli 100-vuotiaaseen taloon oli tehty ajan saatossa monenlaisia remontteja, voitiin maalämpö yhdistää talon omaan vesikiertoiseen patterijärjestelmään helposti. “Naapureilla oli paljon hyvää sanottavaa maalämmöstä ja koska olin seuraillut maalämmön kehitystä pidemmän aikaa, oli päätös lopulta helppo,” Vasander kertoo.

Lue artikkeli

Muistettavaa maalämpöä suunnittelevalle

Kirjoittanut IVT Suomi, 28 elokuuta 2015

Maalämpö on tehokas ja käytössä erittäin edullinen lämmitysjärjestelmä, joka ei kuormita ilmastoa. Ostopäätöstä tehdessä on hyvä ottaa huomioon muutamia asioita, jotka saattavat vaikuttaa hankinnan eri vaiheisiin.

Luvat kuntoon ja taustat selville

Maalämpöön siirtyminen on helppoa, kunhan pohjatyö on tehty hyvin. Eri toimijoiden taustojen selvittäminen ja tarjousten avaaminen on erityisen tärkeää. Valitse toimitsijaksesi aina juuri maalämpöön erikoistunut yritys, jolla on nähtävillä aiempia referenssikohteita. Älä osta maalämpöä jonkin toisen remontin yhteydessä, sillä lämmitysjärjestelmä on suuri ja tärkeä investointi, joka kannattaa mitoittaa ja asentaa huolella. Pyydä muutama tarjous tunnetuilta toimijoilta, jotta voit vertailla vaihtoehtojasi. Ota myös selvää, onko urakka ns. ”avaimet käteen” -periaatteella toteutettu, jottei yllättäviä lisätöitä pääse ilmaantumaan.

Ota selvää myös itse lämpöpumpustasi. Voit kysyä lähimmiltä jälleenmyyjiltäsi kokemuksia eri malleista ja niiden toiminnasta. Tarkista aina laitteisiin sisältyvä takuu ja sen laajuus. On myös hyvä tarkistaa kuinka kattavan huollon lämpöpumppusi valmistaja tarjoaa sekä huoltojen sijainnit.

 

Lue artikkeli

Luotettavaa lämpöenergiaa maalämpöpumpulla

Kirjoittanut IVT Suomi, 19 elokuuta 2015

Kari Jokinen vaihtoi öljylämmityksensä maalämpöön. Tarkan seuraamisen jälkeen Kari halusi jakaa tuloksiaan kuluneelta vuodelta maalämpöpumpun kustannustehokkuudesta.

Jokisen omakotitaloon asennettiin maalämpöpumpu kesällä 2014. Jokinen teki päätöksen maalämpöön siirtymisestä monesta syystä, mutta erityisesti takuut maalämpöpumpun toiminnasta ja kustannustehokkuudesta vakuuttivat. “Halusin jonkin turvallisen vaihtoehdon, sillä vaikka uusia laitteita kehitellään jatkuvasti, eivät kaikki vaihtoehtoiset energiamuodot ole kovin luotettavia. Maalämmön eduista on paljon näyttöä  ja koin sen parhaimmaksi investoinniksi. Tietysti myös ympäristöasiat vaikuttivat päätökseeni, mutta maalämpöpumppu maksaa itsensä melko nopeasti takaisin ja siksi se tuntui järkevimmältä uudistuvalta energiamuodolta”, Jokinen kertoo.

Lue artikkeli

Koti lämpenee maalämmöllä – Ympäristö kiittää

Kirjoittanut IVT Suomi, 21 heinäkuuta 2015

Matti Niemisen omakotitalo lämpeni ennen öljyllä. Nyt talo lämpenee luonnonystävän arvojen mukaisesti maalämmöllä.

3000 litraa öljyä vuodessa sai luonnonsuojeluliitossa työskentelevän Niemisen pohtimaan ympäristöystävällisempiä lämmitysratkaisuja. Luontoystävällisyyden lisäksi haluttiin kuitenkin myös kustannustehokkuutta, joten monien vaihtoehtojen joukosta maalämpö sopi Niemisten tarpeisiin parhaimmin.

Lue artikkeli

Tilaa

Seuraa meitä